Utflyktstips

Svartedalens naturreservat

Reklam för Västsverige. Det ligger något fint i att upptäcka nya platser och många gånger ligger det närmare än vi kan tro. Om man följt vår familjs äventyr så kommer det inte komma som en nyhet när jag säger att äventyret kan ligga runt knuten och att man gärna ska se sig om i närområdet om man vill göra något roligt. Sänk tröskeln, friluftsliv ska vara glädjefyllt och enkelt. Ett äventyr kan bestå av ett förmiddagsbesök i en närbelägen skogsglänta. Vår familjs friluftsliv består till största delen av denna typ av aktiviteter. Den typ av äventyr som de allra flesta har möjlighet att uppleva om man bara vågar sig ut. De kräver varken några direkta resurser eller massor av förberedelser. En fin och enkel vandring till exempel, här finns allt du behöver veta när du ska planera din vandring!

Här går det alldeles utmärkt att övernatta och utsikten över sjön höjer verkligen upplevelsen. Finns det något mer fridfullt än att starta dagen med än att sitta vid vattenbrynet och andas in lugnet och tystnaden? Varje vindskydd rymmer i alla fall två vuxna personer, men även fler beroende på hur mycket plats man vill ha eller behöver. Eldstaden öppnar upp möjligheten till att både värma sig och laga mat om man inte vill använda eller har tillgång till ett stormkök. Man får dock ta med sig egen ved om man planerar att göra upp en eld.

Allt smakar bättre ute i naturen brukar man säga, och denna dag var inget undantag. Redan hemma hade vi förberett smörgåsar med alla familjemedlemmars favoritpålägg. Dessa slängde vi in i ett mackjärn och grillade över öppen eld samtidigt som det pratades och lektes. Mitt bästa hack för att få bröden så där krispiga utanpå är att smöra in mackjärnet. När mackorna är klara har osten hunnit smälta. En väldigt fin måltid som barn i alla åldersklasser kan involveras i. De går snabbt att tillaga och värmer dessutom när det är kyligt ute!

Att ta sig ut till ett vindskydd är ett väldigt underskattat utflyktsmål. Äventyret börjar oftast med en vandring som för trötta små fötter underlättas av att det finns en klar slutdestination. Här kan man umgås och äta gott eller varför inte läsa en bok inne i vindskyddet? I vår familj gillar vi att planera, men vädret kan man inte styra över. Därför är vindskydd alltid en bra idé, för här kan man söka skydd mot både vind och regn. En annan fördel med vindskyddet vid Härsvatten är att det ligger i nära anslutning till en parkering. Då vår yngsta familjemedlem inte hittat tjusningen i långa vandringar ännu väljer vi alltid vindskydd som inte är allt för jobbiga att ta sig till. Packning för oss föräldrar kan annars bli betydligt tyngre än vad vi räknat med. Terrängen till just detta vindskydd är något kuperad och det saknas spänger men det funkar väldigt bra ändå!

I Svartedalens naturreservat finns hela 30 rastplatser, där 20 av dessa har tillhörande eldstäder, och tio vindskydd. Bohusleden går också genom naturreservatet. Oavsett om man är intresserad av att vandra, laga mat, paddla eller bara att ta det lugnt vid ett vindskydd så finns alla dessa möjligheter här! Hur många naturreservat har du upptäckt hittills? Jag och min familj är i skogen ofta men vi har en hel del naturreservat i närområdet som vi inte tillbringat allt för mycket tid i. I februari månad är det dessutom dags för sportlov och då kan det vara ett perfekt tillfälle att samla familjen och besöka naturreservatet i Svartedalen.  Detta är verkligen ett av mina absolut bästa tips för friluftsliv i Göteborgsområdet. Vi har ännu inte bestämt oss för vilket nytt vindskydd vi ska upptäcka eller vilken mat vi ska laga men vi kommer garanterat att ta oss ut och kanske hitta platser som blir familjens nya favoriter.

Man kan med fördel gå in på Västsveriges hemsida och hitta massor av spännande destinationer och saker att göra. Nästa gång tror jag att vi tar oss till Platåbergens Geopark i mina gamla hemtrakter! Ge er ut och ha kul!