Omplanterad

Omplanterad. Det är vad jag är. Jag trivs rätt bra i fönstret hos min nya ägare. Jag har inte alltid funnits där utan kom dit i efterhand. Ibland glömmer ägaren som heter Svea att vattna mig men jag är en rätt tålig växt som pallar det mesta och som sällan klagar. “En tålig planta från ett bördigt bergslandskap” stod det vid min prislapp. Var det det som lockade Svea med att ha mig i fönstret? Jag gör ett bra jobb och levererar dagligen något ätbart, ibland så mycket att Svea blir mätt på mina frukter och inte ens behöver äta något annat. En bra investering brukar hon säga till sina vänner, hon säger att hon vattnar ibland men skördar desto mer. Vissa av hennes vänner tycker att jag inte passar in i fönstret, men det bryr varken jag eller Svea oss om. Vi är vänner och jag är kvar. Och jag fortsätter att göra det jag ska, det jag är bra på. Producera.

Jag är omplanterad men mina rötter har inte glömt den där första jorden de fick smaka, känna på. Leka med. Det där bördiga bergslandskapet som gjorde mig lättare att sälja vidare. Bergslandskapet gjorde något annat med mig också. När april tar slut, maj infaller och den svenska värmen når mig genom fönstret, då gråter jag. Svea tror att det är någon form av kåda, en naturlig reaktion bara. Hon tänker att jag behöver lite mer vatten och vattnar mig oftare. Men Svea vet inte.

Jag gråter under senvåren för att jag saknar mitt bergslandskap. Saknar regnet över bergen som gav mig vatten och saknar bina som besökte mig regelbundet. Saknar floden, den smaragdgröna floden som under våren svämmade över och gav mig och mina vänner näring så att vi kunde växa oss ännu starkare. Saknar jorden som visste exakt vad jag behövde och saknar människorna som tog hand om mig när jag bara var en liten planta. De var hårda men deras kärlek var mjuk, i alla fall för en liten planta som mig. När jag tittar ut genom Sveas fönster och solen når mig så gråter jag. För att jag som aldrig förr blir påmind om att jag är omplanterad och att jag aldrig riktigt kommer att höra hemma i det där fönstret.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *