Köpa kanot?

Du har kanske fina minnen av paddlingen med skolan i barndomen eller så har du stått vid en sjö och avundsjukt tittat på kanotisterna som bara glider fram med lätthet på vattenytan och önskat att du också kunde paddla oftare. Hur det än är tänkte jag berätta lite om när jag tycker att det är värt att köpa en egen kanot och vilken typ man i så fall ska köpa.

För det första. Gör inga förhastade köp. Särskilt inte om du ännu inte skaffat dig mycket paddlingsvana och mest lockas av tanken på att paddla. Vi har nog alla erfarenheten av att ha skaffat något som sedan inte blivit använt och det är ju tråkigt. Kan du hyra eller låna en kanot? Paddla inte bara i några timmar under en varm sommardag, testa att hyra över en helg och kör en övernattning eller prova om det går att paddla i regn och motvind. Om man bara vill paddla i perfekta förhållanden så blir det kanske inte särskilt många gånger årligen och då kan det räcka gott att bara hyra. Är man ute och paddlar kanot oftare kan man helt enkelt inte undvika regn eller motvind ibland, det är bara så det är. Ska du paddla ensam eller med familjen? Kanske med en hund? Är du intresserad att forsar eller vill du paddla i stilla vatten? Vill du att det ska gå fort eller är det viktigare för dig med hög lastkapacitet? Testa att paddla i precis den konstellationen du har tänkt, då kommer du att få ett bra svar på huruvida du vill ha en kanot på riktigt eller inte och ju tydligare svar du har på till exempel frågorna här ovan, desto större blir chansen att du fattar ett bra beslut.

Nu har du testat, lånat och hyrt. Du har paddlat i olika väderhållanden och allt blir bara roligare och roligare. Du kanske ska slå till? Glöm inte att många av dessa som missade punkten innan, den som handlar om att testa sig fram ordentligt idag finns på Blocket och försöker kränga sina förhastade köp. Det gäller att lära sig av andras misstag och inte av sina egna, eller hur?

Vi går vidare. Vad behöver du ha i ordning för att kunna köpa en kanot? Förvaringsplats naturligtvis. Har du ett hus med trädgård eller ett större garage där du kan förvara kanoten eller bor du i lägenhet? Du kommer troligtvis att paddla mer sällan okt-mars än april-sep och det är viktigt att kanoten får stå skyddad mot väder och vind, annars förkortas livslängden betydligt.

Om du kommit såhär långt kan jag bara säga att du ska fortsätta, jämför olika kanoter som du är intresserad av och känn efter. Ditt engagemang kommer att vara avgörande för om du använder kanoten mycket eller lite, så tänk med både hjärta och hjärna. Du kanske blir helt kär i en träkanot som är lite dyrare än den där begagnade i glasfiber på Blocket. En traditionell träkanot kan ha ett fint andrahandsvärde och bevarar du den väl så kan faktiskt barnen ärva den också, försök se saker ur ett långsiktigt perspektiv också. Kom ihåg att du ska vara nöjd med ditt köp.

Men vad händer om du inte har plats då? Du bor i en lägenhet, du får inte in en kanot på 5 meter in i hissen och du har heller ingen bekant med trädgård där du kan ha kanoten. Idag finns en uppsjö av upplåsbara kanoter, kanoter med aluminiumskelett och kanoter som har en köl av aluminium men där vissa segment ändå är uppblåsbara. Jag har inte testat så många av dessa för att kunna förespråka en specifik variant men här är det speciellt viktigt att försöka testa. Det är inte lika lätt då dessa kanoter tagit sig in på marknaden under senare år, det är inte lika vanligt att kunna köpa dem på Blocket. En uppblåsbar eller uppfällbar har egentligen en enda fördel och det är att du kan förvara den trots att du har begränsat med plats. Kom dock ihåg att du ändå är i behov av lite utrymme när du exempelvis ska packa ihop kanoten efter att ha varit ute. Allt behöver torka ordentligt innan du packar ner det i väskan, har du en naturlig plats där du kan göra detta? De flesta som bor i lägenheter har ju någon form av källarförråd och där kan man absolut göra det. En annan fördel är att uppfällbara kanoter glider över stenar och hinder där träkanoten eller den i kolfiber kan gå sönder. Den uppfällbara är ofta gjord i väldigt hållbart material och får ingen pyspunka i första taget. Den uppfällbara kan per definition inte få pyspunka då den inte har någon luft i sig, bra va?

Så tänk till, testa, låna och hyr först. Sedan kommer du att ha lättare för att bestämma dig! Lyckat till och hör gärna av dig om du har kanotrelaterade frågor. Jag finns på Instagram och på mail!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *